ARBETSMILJÖ OCH SÄKERHET 15 YH-POÄNG
Kursens syfte är att den studerande ska kunna utföra ett arbete på ett säkert sätt samt ta del av gällande säkerhetsföreskrifter. De studerande ska få utbildning i- och behörighet till de behörighetskurser som branschen kräver. Målet med kursen är att den studerande ska få fördjupade kunskaper i arbetsmiljöfrågor samt hur skyddsfrågor behandlas och hur systematiskt arbetsmiljöarbete bedrivs. Vidare ska den studerande få kunskap om elsäkerhet samt de rutiner som förekommer vid säkra stopp, bryt och lås. De studerande ska få kunskaper och kompetens för att kunna använda sig av mobila arbetsplattformar, lyftredskap och fallskydd. Den studerande skall få kunskap om daglig tillsyn av utrustning och maskiner. Kursen ger även behörighet i Heta arbeten och SSG-entre.
ENERGITEKNIK 20 YH-POÄNG
Kursens syfte är att ge kunskap om system och processer i de olika industrier som utbildningen riktas mot. Målet med kursen är att den studerande ska få fördjupade kunskaper om uppbyggnaden av energitekniska anläggningar och processindustrin samt funktionen hos dess förekommande system och kompo-nenter. Kursen ska även utveckla förmågan till problemlösning och alternativa lösningar vad gäller energiproduktion och miljö. Vidare ska kursen ge kunskaper om uppbyggnad och funktion hos VVS-anläggningar samt grundläggande kunskaper i installation och underhåll av dessa.
EXAMENSARBETE 20 YH-POÄNG
Kursens syfte är att den studerande ska tillämpa sina kunskaper, färdigheter och kompetenser för att formulera och lösa en frågeställning inom valt fördjupningsområde. Arbetet ska ligga inom området industrirörteknik. Målet med kursen är att den studerande ska tillämpa och fördjupa sina kunskaper inom ett yrkesrelevant område. Det ska vara ett självständigt arbete i projektform som redovisas muntligt och skriftligt.
LIA 1 25 YH-POÄNG
Kursens syfte är ge den studerande fördjupad förståelse för hur industriverksamhet fungerar samt kunskap om säkerhet och arbetsmiljö. Målet med kursen är att ge den studerande kännedomen om säkerhet och arbetsmiljö på arbetsplatserna. Den studerande ska även få kunskap om vilka maskiner som förekommer inom yrket samt lära sig att använda dessa på ett säkert sätt. Den studerande ska också få en branschintroduktion så man vet vad som krävs av en industrirörtekniker.
LIA 2 25 YH-POÄNG
Kursens syfte är att ge den studerande fördjupad kunskap om olika svets och montagemetoder samt vilka instruktioner som ligger till grund för arbetet. Målet med kursen är att den studerande ska få kunskap om vilka svets eller montage-metoder som tillämpas i aktuell tillverkning samt lära sig tillämpa grundläggande ritningsläsning. Man ska även förstå vilka matematiska uträkningar som ligger till grund för arbetet.
LIA 3 25 YH-POÄNG
Kursens syfte är att ge praktisk tillämpning av svetsning eller montage och skapa förståelse för hur arbetet dokumenteras. Målet med kursen är att de studerande ska få kunskap i praktisk tillämpning av svetsning eller montage. Den studerande ska även få arbetsplatsrelevant kunskap om dokumentation och till vilken kvali-tetsnivå arbetet ska utföras enligt gällande standard.
LIA 4 25 YH-POÄNG
Kursens syfte är att ge en fördjupad förståelse för hur verksamheten fungerar och på ett självständigt och professionellt sätt utföra de arbetsuppgifter som ingår i en industrirörteknikers vardag. Målet med kursen är att den studerande självständigt ska utföra tilldelade arbetsuppgifter på ett säkert sätt när det gäller arbetsmiljö, skydds- och säkerhetsutrustning samt kunna arbeta i ett arbetslag och förstå vikten av sin egen roll i detta. Den studerande ska få fördjupade kunskaper om ett rörmontage eller ett projekt inom yrkesområdet, vilka metoder som används och hur man lägger upp planeringen genom hela tillverkningen.
MONTAGETEKNIK 55 YH-POÄNG
Kursens syfte är att ge den studerande fördjupade kunskaper i montage och uppbyggnad av olika rörsystem. Målet med kursen är att ge specialiserade kunskaper i att utifrån ett ritningsunderlag montera rörsystem samt hur man organiserar sin arbetsplats. Kursen ger kunskaper om montage av sekundär- och primärsupport, praktisk tillämpning av ritningsläsning, trigonometriska funktioner, plushöjder, koordinater och hur man monterar rör med fall. Kursen ska ge kunskap om praktisk verktygshantering och kapning, mätning, fixering och fogning av rör. Den studerande ska även montera flänsförband med olika typer av packningar för varierande tryck och storlekar samt lära sig innebörden av åtdragningsmoment. Vidare ingår det hur man genomför en provtryckning och slutkontroll av ett rörsystem. Den studerande ska även få ett entreprenöriellt förhållningssätt genom att tänka utanför invanda mönster, se möjligheter och omsätta ideer till handling dessutom få förståelse för hur man arbetar och samarbetar i projekt.
RITNINGSLÄSNING FÖR RÖRTEKNIKER 20 YH-POÄNG
Kursens syfte är att de studerande ska få fördjupade kunskaper om isometriska- och planritningar och utifrån dem ta fram material till ett rörmontage. Målet med kursen är att den studerande ska kunna tyda olika ritningsunderlag och tekniska beskrivningar som till exempel symboler för ventiler, upphängningar och svetsbeteckningar samt monteringsanvisningar och flödesschema. Kursen ska även ge kunskaper i måttsättning, beräkning av bygglängd, passbitar och rörförgreningar samt betydelsen av plushöjder och koordinater. Dessutom ger kursen fördjupade kunskaper i olika typer av flänsar, packningar, rörsupport och dess symboler och de olika rörstandarder som förekommer inom yrkesområdet. Vidare ska kursen ge förståelse för datorbaserad ritteknik och hur ett ritningsun-derlag tas fram med tillämpning på något av de CAD-program som används inom branschen.
SVETSTEKNIK MMA 85 YH-POÄNG
Kursens syfte är att de studerande ska kunna utföra svetsning med vald metod av käl och stumfogar i rör av olika svetslägen efter acceptanskrav. Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kunskaper inom MMA-metoden. Fokus är att svetsa i materialen olegerat, låglegerat samt rostfritt stål. Fogbered-ning är också en viktig del. Den studerande ska få kunskaper i svetskonstruktion, hur svetsdatablad är uppbyggda och utifrån en WPS planera, organisera och genomföra sitt svetsarbete utifrån ställda kvalitetskrav enligt SS-EN ISO 5817. Ge-nom att sammankoppla teoretiska kunskaper med praktiska situationer ska den studerande utveckla kunskaper om hur legeringsämnen i grund- och tillsatsmaterial påverkar resultatet av den svetsade produkten, materials värmepåverkan och hur deformationer uppstår.
TEKNISK ENGELSKA 10 YH-POÄNG
Kursens syfte är att den studerande ska kunna ta del av tekniska beskrivningar och instruktioner på engelska, samt kunna kommunicera åtaganden och lösningar inom arbetsområdet på engelska. Målet med kursen är att den studerande ska få fördjupade kunskaper om den tekniska vokabulär som används inom branschen. Den ska även ge kunskaper om hur man beskriver och förklarar tekniska processer och tekniska beskrivningar i tal och skrift.
TEKNISK KOMMUNIKATION 10 YH-POÄNG
Kursen syfte är att ge kunskap om hur man skriftligt och muntligt kommunicerar och informerar på ett effektivt sätt. Målet med kursen är att den studerande ska få kunskaper och färdigheter i hur man läser, skriver och presenterar tekniska beskrivningar och artiklar. Detta kommer att ske ämnesintegrerat. Kursen ska även ge kunskap om etikett i företags- och affärssammanhang samt hur kulturella skillnader i världen påverkar affärskommunikation över gränserna.
TEKNISK MATEMATIK 15 YH-POÄNG
Kursens syfte är att ge de studerande kunskap om vilka matematiska uträkningar som ligger till grund för arbetet. Målet med kursen är att den studerande ska få kunskaper i matematik som är direkt relaterad till de beräkningar en industrirörtekniker använder, såsom geometri, trigonometri, skalor samt formelberäkning.
TIG 50 YH-POÄNG
Kursens syfte är att de studerande ska kunna utföra svetsning med vald metod av käl och stumfogar i rör av olika svetslägen efter acceptanskrav. Målet med kursen är att den studerande ska utveckla kompetens inom TIG-metoden. Fokus är att är materialen olegerat, låglegerat samt rostfritt stål. Fogberedning är en viktig del. I kursen behandlas skydds- och rotgasers användningsområden. Den studerande ska få kunskaper i svetskonstruktion, hur svetsdatablad är uppbygg-da och utifrån en WPS planera, organisera och genomföra sitt svetsarbete utifrån ställda kvalitetskrav enligt SS-EN ISO5817. Genom att sammankoppla teoretiska och praktiska situationer ska den studerande utveckla kunskaper om hur legeringsämnen i grund- och tillsatsmaterial påverkar resultatet av den svetsade produkten, materials värmepåverkan och hur deformationer uppstår.