Servicetekniker inom industri

1 år, 200 NY-poäng

Image
Är du tekniskt intresserad och vill spela en avgörande roll i att hålla industrin igång? Som servicetekniker inom industrin får du arbeta med avancerad teknik, lösa problem och bidra till en hållbar framtid.

Vad gör en servicetekniker inom industrin?

Som servicetekniker ansvarar du för installation, underhåll och reparation av industriell utrustning och maskiner. Arbetsuppgifterna inkluderar felsökning, förebyggande underhåll och att säkerställa att maskiner och system fungerar optimalt. Du arbetar ofta både i verkstadsmiljö och ute hos kunder inom olika branscher, såsom sågverk, pappersbruk, värmeverk och livsmedelsindustrin.

Varför välja en karriär som servicetekniker inom industrin?

  • Teknisk utveckling: Du får ständigt utveckla dina tekniska färdigheter och hålla dig uppdaterad med den senaste tekniken.
  • Problemlösning: Varje dag innebär nya utmaningar där din analytiska förmåga sätts på prov.
  • Självständighet och ansvar: Du planerar och utför ditt arbete självständigt, med stort ansvar för säkerhet och kvalitet.
  • Variation: Arbetet är omväxlande med olika arbetsmiljöer och uppgifter, från förebyggande underhåll till akuta reparationer.

Är du redo att ta nästa steg mot en spännande och dynamisk karriär inom industrin? Vår utbildning till Servicetekniker inom industri erbjuder dig en unik möjlighet att kombinera teoretisk kunskap med praktisk erfarenhet. Under utbildningen får du fördjupa dig i områden som mekanik, el och automation, samtidigt som du utvecklar dina färdigheter genom praktiska moment och lärande i arbete (LIA). Utbildningen är platsbunden i Motala och bedrivs på heltid. Efter avslutad utbildning kommer du att vara väl rustad för att möta industrins behov och anta rollen som en nyckelspelare i skapandet och underhållet av en modern och hållbar industri.

Ta chansen och ansök till vår utbildning idag och starta din resa mot en givande karriär som servicetekniker inom industrin!

Sista ansökningsdag: 17 juni 2025

Nästa start: September 2025

Studietakt: Heltid

Utbildningsort: Platsbunden i Motala

För att vara behörig till nationell yrkesutbildning behöver du vara bosatt i Sverige och ha fyllt 20 år. Du behöver ha godkända betyg från grundskolan i Svenska/Svenska som andraspråk, Matematik och Engelska samt i 5 andra ämnen, eller motsvarande utbildning eller på annat sätt visa att du har förutsättningar att klara utbildningen.

Behörig är också du som är yngre än 20 år men har slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan eller likvärdig utbildning och uppfyller övriga behörighetsvillkor.

KONTAKT
Kalle Österlund

kalle.osterlund@osyh.se



Utbildningen bedrivs i samarbete med Motala Kommun

ImageImage

Lokförare

Lokförare

1 år, 220 Yh-poäng

Studieort: Mjölby

Image

Ett fartfyllt, självständigt och ansvarsfullt jobb väntar dig. Efter avslutad YH-utbildning är du rustad att gå direkt till en anställning hos ett järnvägsföretag.

Ansökan till Hässleholm, Stockholm, Borlänge och Mjölby är öppen för kursstarter i höst och exakta datum meddelas i samband med ansökan.

Vad krävs av en lokförare?

Som lokförare kommer du att köra stora och tunga fordon i hög hastighet, lastade med tungt gods eller många människor. Det ställer höga krav på säkerhetsmedvetande, koncentrationsförmåga och stresstålighet. Även om du är ensam långa stunder i förarhytten måste du vara fokuserad. Det kan inträffa oväntade situationer, som du måste kunna hantera med precision och bibehållet lugn. För att veta om du är lämplig som lokförare får du genomgå en yrkespsykologisk bedömning och en lagstadgad hälsoundersökning, i samband med din ansökan till utbildningen.

Det är också viktigt att ha servicekänsla, både när det gäller att transportera passagerare och företagsgods.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Det råder brist på utbildade lokförare i landet. Under de närmaste åren kommer ett stort antal lokförare att gå i pension, samtidigt som både persontrafik och godstransporter på järnväg förväntas öka.

Det bästa med jobbet?

Många uppskattar att utbildningen snabbt leder till ett intressant jobb med bra lön och utvecklingsmöjligheter. Varierade arbetstider, tydliga ramar för arbetsuppgifterna och att få se olika delar av Sverige upplevs som positivt. Som lokförare har du en viktig funktion i samhället.

Behörighet och särskilda förkunskaper

För att vara behörig till denna utbildning krävs, utöver den grundläggande behörigheten för yrkeshögskola, särskilda förkunskaper.

1. Du ska vara lägst 19 år (någon övre åldersgräns finns inte)

2. Du ska uppfylla den särskilda behörighet som Transportstyrelsen ställer: Du ska ha lägst betyget 3/G/E från gymnasium eller motsvarande i Svenska A/1, Engelska A/5 och Matematik A/1

Krav är också att sökande till lokförarutbildningar ska genomgå urvalstester enligt Transportstyrelsens krav på innehåll och nivåer och klara de medicinska kraven för lokförare som Transportstyrelsen ställer.

Mer info:

Ansökan öppnar den 15 januari 2020 med sista ansökningsdag 15 maj 2020.

Kontaktperson

Start: August 2020

Kontaktperson

Karl-Johan Börjesson
ProTrain
076-044 18 79
kj.borjeson@protrain.se

Webbplats:
Lokforarskolan.se

Våra studerande berättar:

ImageImage

Utbildningen utförs tillsammans med Protrain

Image