VAD HAR EN VÅRDADMINISTRATÖR FÖR ARBETSUPPGIFTER?
Som vårdadministratör finns det en stor palett av arbetsuppgifter att välja bland för att skräddarsy just din tjänst. Basen i professionen är utskrift av diktat som vårdgivare har dikterat. Från diktaten skapar vårdadministratören strukturerade journalanteckningar, remisser, remissvar, intyg och brev i digitalt journalsystem. Många gånger är det också vårdadministratören som kodar patientens diagnoser och de åtgärder som vården har utfört. Denna kodning resulterar i en DRG-vikt som en del fakturering av vård baseras på. Utöver detta arbete kan en vårdadministratör ha ett eller flera ansvarsområden enligt nedan: - DRG-ansvar diagnos- och åtgärdsklassificering- remisshantering- planering och bokning av tider till vårdgivare- kontakt med patienter via telefon och 1177:s e-tjänster- receptionsarbete med eller utan ankomstregistrering- IT-resurs- beställning av behörigheter till medarbetare, så kallad LBA, lokal behörighetsadministratör- telefoniansvarig- avvikelsesamordnare- verksamhetsutvecklare- projektledare- insamling, sammanställning och viss analysering av statistik- hantering av inkomna fakturor- löneadministration, bl. a förberedelse inför löne- körning samt nyanställning och avslut av anställning- samordnare på slutenvårdsavdelning- sektionsansvarig vårdadministratör- chefssekreterare- arbete med kvalitetsregister- med mera
HUR SER JOBBUTSIKTERNA UT FÖR VÅRDADMINISTRATÖRER?
Enligt Arbetsförmedlingen finns det mycket stora möjligheter till jobb för en vårdadministratör både nu och på 5 års sikt. Besök gärna deras webbplats.
VAD TJÄNAR EN VÅRDADMINISTRATÖR?
På de flesta arbetsplatser tillämpas individuell lönesättning. Uppgifter om medellön finns på olika platser på webben, bland annat:- Arbetsförmedlingen- Vision- Alla studier- Framtid.se- Yrkeskollen- Statsskuld- med flera
ÄR JAG BEHÖRIG TILL UTBILDNINGEN?
För att läsa på yrkeshögskola krävs grundläggande behörighet, en gymnasieexamen eller motsvarande, och ibland särskild behörighet, i detta fall Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 och Engelska 6. För mer information om behörighet till YH Vårdadministratör, läs dokumentet ”Information om behörighet, urval och antagning” som finns på kurssidan.
JAG SAKNAR ETT ELLER FLERA BETYG OCH VILL SÖKA PÅ REELL KOMPETENS. HUR GÖR JAG?
Om du t.ex. saknar godkänt betyg i Engelska 6, som är ett särskilt förkunskapskrav, men har kunskaper som motsvarar den kursens innehåll kan du söka på reell kompetens. Du kryssar då i en ruta i ansökningssystemet om detta, samt laddar upp ett personligt brev med information om hur du har motsvarande kunskaper. Du behöver också ladda dokumentation som styrker det du beskriver i det personliga brevet. Det kan t.ex. handla om arbetsgivarintyg där det framgår hur du använt det engelska språket i tal och skrift, kursintyg, utländska betyg eller liknande. På www.skolverket.se kan du hitta alla gymnasiekurser och se vilket innehåll det är du behöver visa att du behärskar.
JAG GÅR FORTFARANDE PÅ GYMNASIET OCH HINNER INTE FÅ MITT EXAMENSBEVIS FÖRE SISTA ANSÖKNINGSDAG – HUR GÖR JAG?
Om du har pågående gymnasiestudier kan du ansöka om förlängd kompletteringstid. Detta gör du genom att kryssa i en ruta i ansökningssystemet samt motivera varför du behöver förlängning. Ange också när du räknar med att kunna komplettera. Din ansökan måste vara inlämnad före sista ansökningsdag, likaså din ansökan om förlängd kompletteringstid.
MÅSTE JAG LADDA UPP MINA BETYG?
Ja. Vi har inte tillgång till antagning.se och accepterar heller inte skärmdumpar/utskrifter därifrån. Du behöver alltså ladda upp bilder av dina betyg, där både ditt namn och personnummer syns, samt rektors underskrift.
HUR MÅNGA PLATSER HAR VARJE UTBILDNINGSSTART?
Vi antar 25 studerande vid varje utbildningsstart.
NÄR KOMMER NÄSTA UTBILDNINGSSTART?
Vi har som ambition att starta en ny utbildning i januari och augusti varje år, alltså intag var 6:e månad. Det är Myndigheten för Yrkeshögskolan som beviljar utbildningsstarter och de beviljar några utbildningsstarter i taget för att säkerställa att utbildningen leder till arbete, att arbetsmarknaden fortsatt behöver fler vårdadministratörer.
HUR KAN ETT VANLIGT SCHEMA UNDER UTBILDNINGEN SE UT?
2-3 dagar på skolan med lärarledda lektioner, cirka klockan 9:00 - 15:00. Resterande dagar per vecka eget arbete/grupparbete. Under LIA-perioder gäller heltid utifrån LIA-platsens arbetstider. Dialog sker mellan studerande och handledare på respektive LIA-plats.
BEHÖVER JAG SOM STUDERANDE ORDNA LIA-PLATS SJÄLV?
Nej, du behöver inte ordna LIA-plats själv. Det är Region Östergötland som är behjälplig med att ordna LIA-platser. Om du önskar en LIA-plats hos en privat vårdgivare eller en LIA-plats utanför Östergötland är du välkommen att göra så på egen hand.
HUR MÅNGA LIA-PERIODER FINNS DET UNDER UTBILDNINGSTIDEN?
Det finns tre LIA-perioder med totalt 20 veckors LIA, uppdelade i perioder om 6, 7 och 7 veckor.
VILKA TIDER GÄLLER UNDER LIA-PERIODER?
LIA sker helt på plats på heltid, hög närvaro rekommenderas för att kunna klara kursmålen.
VAR NÅGONSTANS FINNS LIA-PLATSERNA?
LIA-platserna erbjuds inom hela Östergötland, vilket ibland innebär att den studerande kan behöva åka till en annan stad inom Östergötland. Det finns LIA-platser på vårdcentraler, på medicinska och kirurgiska kliniker, inom barn- och vuxenpsykiatri och på stödjande vårdenheter som röntgenkliniker, laboratorieenheter och fysiologiska kliniker.
JAG STÅR PÅ RESERVLISTAN – NÄR VET JAG OM JAG KOMMER IN ELLER INTE?
Reservantagning sker löpande när någon avsäger sig sin plats. Detta kan ske när som helst från det att antagningsbeskeden gått ut, fram till ca en vecka efter utbildningsstart. Det beror alltså helt enkelt på när någon som tackat ja till en plats eventuellt ångrar sig.
ANSÖKNINGSPERIODEN HAR STÄNGT, KAN JAG SKICKA IN EN SEN ANSÖKAN OCH FÅ EN RESERVPLATS?
Vi tar tyvärr inte emot sena ansökningar till utbildningsstarter, då vi för närvarande har ett högt söktryck.
HUR GÖR JAG FÖR ATT HITTA EN BOSTAD I LINKÖPING MED OMNEJD, OM JAG BLIR ANTAGEN?
Förteckning över hyresvärdar i Linköping: https://www.linkoping.se/bygga-bo-och-miljo/bostader-och-offentliga-lokaler/hitta-bostad/hyresvardar-i-linkoping/ Studentbostäder i Norden: https://www.homeq.se/