Image

Nystart som går som på räls

Lokförare
1 år, 220 Yh-poäng
Hässleholm, Mjölby,
Stockholm och Sundsvall

Caroline Edvardsson drev eget taxibolag med flera bilar och anställda när livet plötsligt tog en oväntad vändning. Månader för tidigt föddes en liten pojke som förtjänade sin mammas fullständiga fokus. Arbetslivet fick vänta. Drygt två år senare hade både pojken och Carolines arbetslust växt sig friska och starka. För Caroline är Östsvenska yrkeshögskolans utbildning till lokförare raka spåret tillbaka till arbetslivet.

– Jag ville ha ett fritt arbete med mycket rörelse och folk omkring mig, jag är absolut ingen kontorsmänniska. För mig som är en bit in i livet med familj och hus var det viktigt med en utbildning som inte är alltför lång. Att jag blir färdig lokförare på bara ett år, i kombination med god efterfrågan, schyssta villkor och bra betalt avgjorde. Förutom då att jag älskar logistik, trafik och friheten som jobbet innebär.

Caroline har nu pluggat hälften av utbildningens 44 veckor och har redan gjort flera veckors praktik. De första 10 veckorna var teori i fokus, men sedan bar det av till fem veckors LIA, lärande i arbete. Att så snabbt komma ut i verkligheten och få testa sitt nya yrke på riktigt, menar Caroline är en av de absolut bästa delarna av en yrkesutbildning.

– Tack vare praktiken blir det blir snabbt tydligt om yrket verkligen passar. Just tågvärlden är lite speciell, ganska sluten. Jag hade ju inte koll på hur en arbetsdag ser ut för en lokförare eller hur det är att köra tåg. Nu vet jag att jag trivs kanon med jobbet och längtar tills jag kan börja på riktigt.

Utbildningen fortsätter att varva teori med praktik och totalt blir det 20 veckor i förarhytten, fördelat på 5 x 4 veckor. Caroline är nöjd med att förväntningarna stämmer överens med erfarenheten och att kraven ökar i enlighet med att kunskapsnivån stiger.

– Första gången man ska köra är man ju helt grön och under sista praktikperioden är man förhoppningsvis helt självgående, skillnaden är stor där. Personalen som tar emot oss under praktiken vet precis vad vi behöver lära oss och anpassar nivån efter det. LIA funkar verkligen klockrent.

Just lokförarutbildningen är väldigt specifik och leder till ett yrke som lokförare. Det är dock stor skillnad mellan olika fordon och de allra flesta blir vidareutbildade internt hos arbetsgivaren. Det är inte bara fordonen som skiljer, Caroline menar att variationsmöjligheterna som lokförare faktiskt är större än vad man kanske kan tro.

– Vi kan jobba med godstrafik och med persontrafik, omständigheterna skiljer sig rejält där. Vissa går på komprimerade scheman med åtta dagar jobb och sex dagar ledigt och andra jobbar mer regelbunden dagtid. Jag sänder en varm rekommendation till dig som funderar på att gå en yrkesutbildning på Östsvenska yrkeshögskolan. Jag är supernöjd med mitt val och utbildningen har på många sätt varit över förväntan.

Fler röster:

Fler röster

Image