DRIFT OCH UNDERHÅLL AV TRÄDGÅRDSMASKINER, 20 YH-poäng
Kursen skall ge kunskaper om arbete med aktuell teknisk utrustning, grönytemaskiner och handhållna maskiner som används vid drift och underhåll av utemiljö. I kursen ingår de vanligast förekommande grönytemaskinerna och redskapen med fokus på praktiskt handhavande och förebyggande av person- och egendomsskador.
DRIFT OCH UNDERHÅLL AV UTEMILJÖ, 40 YH-poäng
Kursen behandlar utemiljöers funktion för olika brukargrupper samt utemiljöns behov av drift och underhåll ur ett hållbarhets och ekonomiskt perspektiv. Den studerande skall praktiskt kunna utföra olika drift- och underhållsmoment på ett yrkesmässigt och miljömedvetet sätt samt analysera och avgöra om olika skötselarbeten är utförda på ett fackmannamässigt sätt.
EXAMENSARBETE, 10 YH-poäng
Kursens skall ge den studerande möjlighet att omsätta sina kunskaper, och kompetenser genom att självständigt planera, analysera och genomföra ett projekt inom drift och underhåll av utemiljöer inom givna förutsättningar.
Vidare ska den studerande inhämta information om utförandet och kunna analysera den med ett kritiskt förhållningssätt och redogöra för ställningstaganden under arbetet samt utvärdera resultatet.
LIA 1, 40 YH-poäng
Kursen ger den studerande möjlighet att omsätta utbildningens praktiska och teoretiska kunskaper i verkliga situationer och att öva det praktiska genomförandet av arbete i utemiljö. Den studerande skall med handledning kunna utföra förekommande arbetsuppgifter i en verksamhet samt få insikter i hur verksamheten arbetar med arbetsmiljö och säkerhet samt hållbarhet.
LIA 2, 40 YH-poäng
Kursen ger den studerande möjligheten att fördjupa sina praktiska kunskaper inom utbildningens områden efter eget intresse. Kursen ska också ge den studerande nya kunskaper inom yrkesrollen genom praktisk erfarenhet. Kursen ska ge fördjupad förståelse för yrkesrollen och av tillämpade arbetsuppgifter.
MARKLÄRA OCH VÄXTNÄRING, 10 YH-poäng
Kursen skall ge kunskaper och färdigheter i uppbyggnad av växtbäddar. Förståelse för markförhållanden och dess påverkan på växten, för jordens konstruktion och funktion och dess betydelse för växterna och livet i marken.
Kursen innehåller grundläggande geologi och behandlar mark, berggrund, jordmånsbildning och de olika jordarternas egenskaper. Hur markens struktur, markpackning och dränering påverkar växtligheten. Växtnäring och växternas näringsupptagning och vilken funktion olika näringsämnen har i växten samt hur växten påverkas av näringsbrist.
VERKSAMHETSLEDNING 30 YH-poäng
Kursen ger kunskap om trädgårdars och utemiljöns historiska utveckling som ett redskap för framtida yrkesroller. Förståelse för utemiljöns form och innehåll för olika brukargrupper och redskap för att fatta väl underbyggda beslut vad gäller utveckling och skötsel av utemiljö.
Kursen behandlar olika aspekter av ledarskap och ledarskapets betydelse med begrepp som grupprocesser, kommunikation och konflikthantering. De studerande skall utveckla sin förståelse för att leda såväl sig själv som ett arbetslag mot gemensamt uppsatta mål genom effektivt samarbete.
VÄXTMATERIAL - HANTERING, PRODUKTION, ETABLERING, 30 YH-poäng
Kursen ger fördjupad kunskap om ett brett sortiment av växtmaterial för offentlig utemiljö genom att behandla odlingstekniska förutsättningar för produktion av växtmaterial för utemiljö. Kursen ger kunskaper i produktion med utgångspunkt i biologisk grund och tillväxtfaktorernas betydelse. Kursen ger också kunskaper om hantering och mellanlagring av växtmaterial. I kursen används artiklar och rapporter på svenska och engelska
VÄXTMATERIALLÄRA, 10 YH-poäng
Kursen ger fördjupad kunskap om växtmaterial för offentlig utemiljö. I samband med växtstudier skall den studerande också kunna beskriva växtsätt och karakteristiska egenskaper hos växten samt växtens ståndortskrav och utifrån denna kunskap kunna välja rätt växt till rätt plats. Här ingår också enklare skissteknik och färg- och formlära för att kunna illustrera ett växtförslag och göra en planteringsskiss.
VÄXTSKYDD, 10 YH-poäng
Kursen skall ge kunskaper om biologisk mångfald, invasiva arter och biotopskydd och hur det påverkar arbetet med drift och underhåll av utemiljöer.
Kunskap om skadedjur och växtsjukdomar och hur man förebygger och bekämpar dessa. Fysiologiska växtskador, smitta och smittvägar samt förebyggande åtgärder runt detta samt ekologiska samband och miljöhänsyn vid olika ställningstaganden. Lagstiftning och regler inom växtskyddsområdet.
YRKESMÄSSIG BESKÄRNING OCH TRÄDVÅRD, 10 YH-poäng
Kursen behandlar beskärnings- och trädvårdsfrågor för utemiljöer med fokus på den praktiska tillämpningen av beskärningsarbeten. Kursen skall ge kunskaper om hur och varför olika typer av beskärning och trädvårdsåtgärder utförs på ett korrekt yrkesmässigt sätt. Kursen behandlar växtens anatomi och fysiologi samt hur man anpassar beskärningsarbeten till olika växtarter och ståndorter.