Image

Skräddarsydd utbildning för Pay-Shin

Software developer Embedded systems/
Internet of Things
2 år, 400 Yh-poäng
Linköping

Efter att ha jobbat några år med olika tekniska uppgifter kände Pay-Shin Quach att hon ville ta nästa steg och utbilda sig till programmerare. Då hon vill ägna sig åt teknisk utveckling och samtidigt arbeta praktiskt, är utbildningen i Mjukvaruutveckling inbyggda system/Internet of Things - en riktigt bra framtidslösning.

– Jag är egentligen utbildad skräddare i grunden, men jag har alltid känt en längtan efter att ta mitt teknikintresse ett steg längre. Det är en spännande bransch där utvecklingen går rasande fort och det alltid händer något. Efter många år på Ericsson som bland annat hårdvarutestare och elektronikmontör fick jag tips om den här utbildningen och både upplägg och innehåll passar mig perfekt.

Utbildningen i inbyggda system tar två år och teori varvas med praktik, som alltid på Östsvenska yrkeshögskolan. LIA perioderna, lärande i arbete, låter studenterna testa sin nya kunskap samtidigt som de får en chans att känna efter vad de vill göra och var de kan tänkas vilja jobba. För Pay-Shin var upplägget med LIA perioder en stor anledning till att hon valde Östsvenska yrkeshögskolan.

– Jag gillar balansen mellan teori och praktik, för mig är det ett toppensätt att lära mig saker på. Dessutom får jag chansen att se vad jag helst vill specialisera mig inom. Den här utbildningen är verkligen bred och ger många valmöjligheter. Så mycket inom teknik ska vara trådlöst och uppkopplat idag. Att koda, koppla upp och fjärrstyra olika produkter är ju lite av vår specialitet.

Den stora efterfrågan på mjukvaruutvecklare spelade också stor roll när Pay-Shin valde sin utbildning. Hon kommer att kunna arbeta med alla typer av produkter, inom en stor variation av branscher. Bilindustrin exempelvis, är en stor sektor som efterlyser kompetens på området. Pay-Shin menar att företagen i allt högre utsträckning har fått upp ögonen för studenter från yrkeshögskolan.

– Vi får ett mycket positivt bemötande och många får erbjudande om jobb redan under praktiken, framförallt på den avslutande perioden som är på 20 veckor. Många företag uppskattar såklart att vi redan kan yrket när vi kommer ut och vi är ett bra komplement till civilingenjörerna.

Om ett år är Pay-Shin färdig och hon ser fram emot att på riktigt få vara en del av teknikutvecklingen. Allra helst vill hon jobba med något som gör positiv skillnad för människor, bidra till tekniska framsteg som underlättar vardagen. Hon är mycket nöjd med sitt val av utbildning och hoppas att fler – framförallt fler tjejer, ska våga välja en teknisk utbildning.

– Är det något jag skaffat mig redan under första året är det goda kontakter och vägar in i yrkeslivet. Jag får ofta höra att det saknas folk till den här typen av uppgifter och framförallt saknas det tjejer. Det finns inget ”grabbigt” med programmering. Den här utbildningen passar alla som är teknikintresserade. Den handlar om kreativitet, om logiskt tänkande, om engagerade lärare, om god sammanhållning och om fina möjligheter att få jobb.

Fler röster:

Fler röster:

ImageImage